Hrana i Piće

Hlađenje tijesta pomoću CO2

Tijekom miješanja tijesta, kinetička energija koja nastaje trenjem među mehaničkim dijelovima u relativnom pokretu se pretvara u toplinu s posljedicom povećanja temperature te neželjenim promjenama u osobinama završnog prehrambenog proizvoda.

SOL osigurava široku paletu rješenja za kontrolu temperature tijesta tijekom obrade hrane miješanjem koristeći CO2.

Ovisno o mnogim faktorima, kao što su vrsta miješanja i korištenog miksera, tekuće-dinamičke osobine sastojaka iz tijesta, vrijeme trajanja miješanja, temperatura tijesta se može povisiti do vrijednosti koje bi mogle prouzrokovati neželjene promjene u obilježjima konačnog proizvoda. Rezultat tih promjena je često propadanje kvalitete proizvoda ili porast troškova daljnje prerade.

Ugljični dioksid (prehrambeni aditiv E290) koji služi termoregulaciji tijesta uvodi se izravno u kontaktu s hranom i sastojcima prisutnima u mikseru, i to u svojem krutom obliku, poput suhog leda ili snijega koji je nastao iz tekućeg CO2 uz pomoć specifične opreme koju je dizajnirao i proizveo SOL te ih postavio na rezače ili mikser. SOL također nudi sustav za kontrolu temperature i automatsko ubrizgavanje tekućeg CO2.

SOL tehnologija za hlađenje tijesta koristi se u prehrambenoj industriji u preradi mesa i proizvodnji pekarskih proizvoda i ostalih prehrambenih proizvoda gdje postupak proizvodnje uključuje proizvodnju mješavina s dodatkom nekoliko sastojaka. Ona zadovoljava najstrože zahtjeve za održavanje sigurnosti hrane koja proizlazi iz HACCP-ove analize tvrtki iz ovog sektora.

Hlađenje tijesta pomoću CO2

Polja primjene

SOL za industriju
Želite li saznati više?
Kontaktirajte nas