Hrana i Piće

Hlađenje grožđa pomoću CO2

Kvaliteta vina ovisi o fenolima i aromi koji se uglavnom nalaze u koži i sjemenkama grožđa te ih se može lakše izvući koristeći tekući ili kruti CO2.

SOL nudi široku paletu rješenja koja koriste CO2 kojima membrane stanica lakše pucaju te se tako pojačava izvlačenje njenih sastavnica istovremeno štiteći grožđe i vino od oksidacije.

Hladna maceracija mošta je tehnologija stroge kontrole temperature koja se koristi da bi se za tjedan ili dva odgodio početak fermentacije crnoga grožđa. Cilj ovog procesa je prioritetno vađenje boje i mirisa.

Niska temperatura na kojoj kruti CO2 može održavati mošt s lakoćom izvlači antocijanine, flavonoide i flavanske aromatične sastavnice kako bi se postiglo vino ljepše boje i strukture te više aromatičnih nota od onih dobivenih klasičnom maceracijom.

Kruti CO2 se može koristiti za hlađenje vinove loze u fazi berbe tako što odmah smanjuje temperaturu i rizik od oksidacije i preuranjene fermentacije.

Hlađenje mošta događa se direktnim kontaktom krutog CO2 u malim paletama unutar spremnika mošta ili u gnječilici, automatski ili ručno iz tekućeg CO2. SOL nudi svu opremu i sustav kontrole za pravilan proces hlađenja.

SOL za industriju
Želite li saznati više?
Kontaktirajte nas