Hrana i Piće

Tretiranje vode - Ozone

Ozon je jak oksidativ i plin koji se proizvodi iz kisika pomoću električne energije. To je nestabilna molekula koja se zna spontano raščlaniti i ponovo proizvesti ozon (vrijeme poluraspada na 20ºC: oko 30 minuta) stoga ju se ne može pohraniti te ju se mora proizvesti na mjestu gdje će ju se i koristiti.

Korištenje ozona proizvedenog u pogonima SOL-a i uvedenog u vodu s Ecojet® tehnologijom visokih performansi jamči učinkovita i konkurentna rješenja za dezinfekciju procesnih voda, osobito u slučaju recikliranja, bez proizvodnje potencijalno štetnih nusproizvoda ili povećanja saliniteta vode.

U tretiranju otpadnih voda SOL-ov ozon dozvoljava dezinfekciju, uklanjanje ostataka boje, smanjenje sadržaja surfaktanata, fenola ili drugih kemikalija koje je teško napasti bez stvaranja mulja kojeg se mora odlagati. Oni, u stvari, povećavaju biološku razgradivost vode zahvaljujući i kisiku koji je u njemu otopljen zajedno s ozonom.

Najmodernije tehnologije za proizvodnju ozona nude razinu pretvorbe čistog kisika kojeg se koristi kao sirovinu višu od 16% te učinkovitost uporabe blizu 100%: proizvodnja ozona iz čistog kisika značajno smanjuje trošak investicije i potrošnje električne energije u sustavu proizvodnje ozona u usporedbi sa sustavima koji koriste zrak. Specifične osobine kisika kojeg proizvodi SOL produžuju životni vijek pogona zahvaljujući maloj količini vlage koja, ako je prisutna u potencijalno nekontroliranim količinama, na primjer kada se koristi komprimirani zrak, može dovesti do čestih kvarova.

Primjerice, u pogonima za pročišćavanje vode je s Ecojet® tehnologijom također moguće ponovo koristiti kisik kojeg oslobađa pogon nakon topljenja i korištenja ozona: to dovodi do dodatne uštede i povećanja ukupne učinkovitosti tretiranja.

SOL za industriju
Želite li saznati više?
Kontaktirajte nas