Hrana i Piće

Zamrzavanje - CryoSOL

CryoSOL je specifična linija tehnologija, proizvoda i usluga koje je SOL razvio kako bi ponudio potpuni odgovor zahtjevima operatera u prehrambenom sektoru vezanim za kriogene primjene na niskim temperaturama, osobito za hlađenje i zamrzavanje.

Kvarljivi prehrambeni proizvodi su se oduvijek konzervirali koristeći niske temperature: inhibicija mikrobioloških aktivnosti na temperaturama ispod ništice je i danas vrlo rasprostranjena tehnologija. Zamrzavanje ili kriogeno hlađenje hrane koristi dušik ili ugljični dioksid u tekućem stanju, koristeći frigorie iz kriogenog plina koja su na vrlo niskim temperaturama pretvorena u tekućinu. Izmjena topline s proizvodom koji treba biti zamrznut se događa njihovim izravnim kontaktom, a korišteni plin se, jednom kada otpusti svoje frigorie, otpusti natrag u atmosferu budući je to prirodna sastavnica zraka.

Zamrzavanje kriogenim plinovima je jedna od najboljih metoda zamrzavanja hrane zbog brzine zamrzavanja i kratkog vremena koji je potreban za to, kao i zbog niskih ulaganja.

Visoka koncentracija frogorie po jedinici plina, na -196ºC za tekući dušik i -78ºC za tekući ugljični dioksid, omogućuje izrazito brzo hlađenje (u samo nekoliko minuta) za većinu prehrambenih proizvoda; to omogućuje da hrana zadrži svoj okus bitno nepromijenjenim u odnosu na druge metode hlađenja kao što su zamrzavanje s konvencionalnim sustavima.

Ta brzina zamrzavanja također omogućuje transformaciju sadržaja vode iz hrane u mikro kristale, a ograničavajući gubitak težine u usporedbi s tradicionalnim zračnim sustavima zamrzavanja i jamčeći bolju kvalitetu proizvoda jednom kad se hrana odmrzne.

CryoSOL-ovi tuneli za zamrzavanje koriste SOL patent koji optimizira potrošnju plina i struje i dozvoljava djelotvorne uštede (reda desetine postotnih bodova) u usporedbi sa sličnim sustavima zamrzavanja koji koriste kriogene plinove.

SOL za industriju
Želite li saznati više?
Kontaktirajte nas