Energetika i Zaštita Okoliša

Kriogeno čišćenje - DryBlast

DryBlast predstavlja cijelu lepezu SOL tehnologija, proizvoda i usluga za čišćenje površina suhim ledom: to je jednostavan, ekološki, neabrazivan i ekonomičan sustav. Temelji se na uporabi mlaza malih cilindara čvrstog ugljičnog dioksida (pelete suhog leda) i komprimiranog zraka. Cilindri, također poznati kao DryIce peleti, najčešće imaju promjer oko 3 mm i temperaturu oko -78ºC. Imaju karakteristiku vrlo brzog sublimiranja (pretvorbe iz čvrstog u plinovito stanje), nestajući izravno u atmosferi bez ostataka, a uklanjajući sloj prljavštine s površina.

Peleti prodiru u sloj kojeg se mora tretirati i u isto vrijeme počinju sublimirati pretvarajući se u plin koji izvodi pritisak između sloja kojeg treba ukloniti i površine ispod njega. Ta je radnja olakšana niskom temperaturom peleta što prljavštinu čini lakše lomljivom.

U osnovi, sloj prljavštine uklanja se odvajanjem, za razliku od tradicionalnog pjeskarenja gdje se prljavština uklanja serijom abrazija koje mogu oštetiti tretirane površine.

Uz to, u usporedbi s uporabom otapala i kemikalija, DryBlast tehnologija ne stvara ostatke potencijalno opasnih proizvoda na površini opreme i pogona koji tako ostaju glavninom nepromijenjeni, čak i nakon više stotina primjena.

SOL za industriju
Želite li saznati više?
Kontaktirajte nas