Proizvodnja Metala

Oksidacijsko pročišćavanje

Korištenje kisika u pročišćavanju je naširoko korištena tehnologija za optimizaciju procesa izgaranja.

U proizvodnji čelika, oksidacijsko pročišćavanje koristi se za pretvorbu rastopljenog sirovog željeza u čelik pritom smanjujući sadržaj legure ugljika i pretvarajući ga u čelik s niskim sadržajem ugljika.

Ovaj se postupak izvodi s lancetama ohlađenim u vodi kojima se također može ubrizgati kisik u konvertore pri velikoj brzini.

U proizvodnji lijevanog željeza u kupolnoj peći kisik se ubrizgava pri visokoj brzini pomoću lanceta koje se nalaze unutar zračnih mlaznica. Velika brzina protoka kisika te dužina i prikladan nagib lancete u odnosu na mlaznicu osiguravaju da kisik dođe do srca lonca za taljenje omogućavajući dostizanje daljnjeg povećanja temperature taljenja u usporedbi s tradicionalnom tehnologijom obogaćivanja gdje se dobiva proizvod bolje kvalitete uz uštedu koksa.

Najviše temperature u središtu lonca za taljenje značajno smanjuju habanje vatrostalnog materijala omogućujući dulje proizvodne procese.

U sekundarnoj proizvodnji aluminija, SOL nudi pročišćavanje kako bi se nadoknadila energija za proizvodnju topline potrošenog goriva u ispušnim plinovima te da bi ju se direktno iskoristilo u raznim oblicima peći u procesu taljenja.

To omogućuje korištenje niskih količina otpadnog željeza (na primjer, onog koji sadrži plastiku, ulja, boju, itd.), poboljšanje kontrole ispuštanja plinova i smanjenje potrošnje goriva zahvaljujući povećanoj učinkovitosti izgaranja.

SOL za industriju
Želite li saznati više?
Kontaktirajte nas